Angående Corona (Covid-19)

Angående coronaviruset Covid-19

Hur vi arbetar för att motverka spridningen av Covid-19 och hur detta påverkar vår verksamhet. Nedan sammanfattas det som gäller vår verksamhet samt länk till Polisen, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten.

 

Vi är givetvis måna om våra gästers och vår personals hälsa. Vi följer noggrant de rekommendationer och föreskrifter som kommer från Folkhälsomyndigheten och Polisen. På Livsmedelsverkets hemsida står också att läsa att Covid – 19 inte smittar genom mat. Det smittar genom luften. 

I början av våren kom en hel rad med regler för oss att förhålla oss till. Efterhand har det tillkommit förklaringar, förtydliganden och även en del ändringar och detta är nu hur vi kommer att jobba framöver.

Begränsa antalet deltagare och motverka trängsel

 • M/S Vindhem rymmer normalt totalt 350 sittande passagerare inomhus och vi har ytterligare minst 100 platser utomhus. Vi har valt att “kryssa” bord i de fall detta är nödvändigt för att säkerställa att avstånden mellan sällskapen är de korrekta. Vi har kört “Covid-anpassat” sedan mitten av maj och vi har fått bra koll på hur vi ska placera gäster, hur våra gäster uppträder ombord och hur många vi kan ta ombord och ändå bedriva en säker verksamhet för gäster och personal. För att upprätthålla detta tar vi aldrig ombord fler gäster än 40% av vår normala kapacitet (140 gäster på två plan). Vi har sedan denna pandemis början arbetat aktivt för att förhindra att trängsel uppstår någonstans ombord och den regelförändring som aviserades den 29/9 förändrar inte vår verksamhet i någon större utsträckning. 
 • Fr.o.m. den 1/11 gäller att dans endast får förekomma om det maximalt är 50 personer i lokalen. Detta innebär att vid de evenemang då det är bokat 51 gäster eller fler så råder det dansförbud ombord. Vi beklagar givetvis detta men det aktuella smittläget är sådant och vi gör allt för att följa myndigheternas riktlinjer. Detta kommer att genomdrivas utan undantag.
 • Gäster placeras sällskapsvis. Inget sällskap delar bord med ett annat sällskap. Bokningen måste göras i ett namn för att ni ska kunna sitta tillsammans. Önskemål från ett sällskap att sitta tillsammans med ett annat sällskap är under rådande omständigheter inte möjligt.
 • Övre salongen är alltid öppen även om vi endast skulle ha gäster placerade i nedre salongen.
 • Om det sitter gäster i övre salongen så finns det även underhållning och dansgolv där. Detta för att inte alla gäster ska samlas på ett våningsplan. 
 • Utöver platserna inomhus finns det dessutom ett soldäck som rymmer mer än 100 personer.
 • Vår serveringspersonal använder normalt inte munskydd. Om ni önskar att munskydd används när de serverar Er så är det bara att säga till.

En generell rekommendation att korta ner tiden på evenemanget

 • Fr.o.m. den 15/5 och till den 14/11 pågår alla turer till 22.30. Dessa tider gäller oavsett veckodag.

Se över möjligheterna för att hålla en god handhygien

 • Ombord finns det sju gästtoaletter. Dessa räcker normalt till 350 gäster. När vi nu kör med endast upp till 45% av vår normala kapacitet så uppstår inte trängsel vid toaletterna. Städning sker flera gånger per tur.
 • Alla toaletter yt-desinficeras dagligen och det finns både tvål och handsprit på samtliga toaletter.
 • Handsprit finns även placerad på andra strategiska platser runt om i fartyget och givetvis även i de utrymmen som endast personalen har tillgång till.

Informera om att personer med symptom på luftvägsinfektion inte ska komma till evenemanget. 

 • Upplever du symptom på luftvägsinfektion, hosta eller feber så stanna hemma. Vi gör en temporär förändring av våra avbokningsregler så länge denna situation råder. Vi tar i normalfallet inte betalt i förskott och om du känner dig sjuk så kan du avboka ända fram till avgång utan extra kostnad (gäller ej vid charter av hela fartyget).
 • Personal som har minsta symptom på sjukdom får inte komma till arbetet.

All servering av mat och dryck måste tillsvidare ske vid bordet där gästen sitter

 • M/S Vindhem serverar varken mat eller dryck direkt från bardisken. All dryck och mat serveras vid bordet där ni sitter.

Bryggstoppet på Björnholmen

 • Vi vet att stoppet på Björnholmen med tillhörande dans på fördäck är ett oerhört populärt inslag under våra turer på sommaren. För tillfället har vi tyvärr tvingats ställa in dessa stopp. Vi hittar helt enkelt ingen lösning på hur vi ska motverka trängsel vid bryggstoppet.

Givetvis följer vi utvecklingen noga och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och Polisen kan komma att ändras.

 

Sidan reviderades senast 201029 11.50

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Följ oss på Facebook!